Składniki:
• 12 naprawdę dużych pieczarek
• cebula
• 1 jajko
• ok. 3-4 łyżki ugotowanej i pokrojonej włoszczyzny (może być np. pozostałośc po zupie)
• pół kubka śmietany
• ok. 30 dag sera pleśniowego „lazur” (myślę że inny też mógłby być)
Wykonanie:
Przygotować pieczarki: ogonki oddzielić, drobno pokroić i podsmażyć z cebulką. Kapelusze oczyścić, obtoczyć w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na patelni. Pozostałe z panierowania jajko wymieszać w pokrojoną drobno włoszczyzną, dodać podsmażone pieczarki. Uzyskaną masę nałożyć do kapeluszy. Ułożyć na żaroodpornym półmisku lub formie np. do tarty.
Śmietanę wlać do rondelka. Ser rozdrobnić, dodać do śmietany i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Uzyskanym sosem polać pieczarki i piec na grillu.
Smacznego
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Agastaga