Składniki:
• 2 kg udźca cielęcego
• 20 dag słoniny
• 10 dag masła
• 1 laska cynamonu
• 2 gałązki rozmarynu (lub łyżka suszonego)
• 3 ząbki czosnku
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• łyżka soli
marynata:
• 1 szklanka octu z białego wina
• 10 ząbków czosnku
• 2 cebule
• 1 marchewka
• 10 ziarenek pieprzu
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 10 ziaren jałowca
• 1 listek laurowy
• 1/2 łyżeczki cukru
Sposób przyrządzenia:
Wlej do rondelka ocet i szklankę wody.
Wsyp cukier, wszystkie korzenne przyprawy, pokrojone w plasterki cebule i marchewkę.
Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Włóż cielęcinę do niedużej miski, niewiele większej od mięsa, zalej wrzącą marynatą. Posyp posiekanym czosnkiem, przyciśnij cielęcinę talerzykiem i zostaw na 3 dni w chłodnym miejscu.
Dwa razy dziennie przewracaj mięso w misce.
Przed pieczeniem wyjmij cielęcinę z marynaty, dokładnie zeskrob przyprawy nożem, osusz mięso, a następnie natrzyj solą utartą z 3 ząbkami czosnku i zmielonym pieprzem.
Jeśli chcesz mieć łatwą do krojenia pieczeń, zasznuruj mięso grubą nicią.
Na dnie brytfanny połóż kilka plasterków słoniny i 3 łyżki masła.
Przenieś do brytfanny cielęcinę, przykryj plasterkami słoniny, polej gorącym masłem.
Wsyp połamaną laskę cynamonu, a na wierzchu mięsa połóż gałązki rozmarynu.
Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika (190ºC).
Po 25 minutach wlej na dno brytfanny filiżankę marynaty razem z przyprawami korzennymi i kilkoma plastrami cebuli.
Piecz około 90 minut, polewając cielęcinę co 20 minut sosem z dna brytfanny.
Gdy mięso ładnie się przyrumieni, zmniejsz temperaturę do 175ºC. Przed zgaszeniem piekarnika, wbij widelec w środek pieczeni, jeśli miękko wchodzi, a wypływający sok jest przezroczysty, mięso jest dobrze upieczone.
Ale trzymaj je jeszcze przez 10 minut w ciepłym piekarniku – będzie smaczniejsze.