Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto nugatowe

Składniki:


• 10 żółtek
• 6 białek
• 125 g cukru
• 80 g mąki pszennej
• 40 g mąki ziemniaczanej
• 40 g ciemnego kakao
• 200 g gorzkiej czekolady
• 200 g orzechów włoskich
• 150 g cukru pudru
• 100 ml śmietanki 12-proc.
• 150 g masła
• 2 łyżki spirytusu
• 2 łyżki miodu

Sposób przyrządzenia:
Wbij 8 żółtek do rondla o grubym dnie i ubij na maleńkim ogniu z 50 g cukru.
Następnie ubij sztywną pianę z 4 białek i 75 g cukru.
Delikatnie połącz białka z żółtkami, potem wsyp przez sitko obydwie mąki wymieszane razem z kakao.
Ostrożnie, ale dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową.
Prostokątną foremkę wyłóż pergaminem posmarowanym masłem, wlej biszkoptowe ciasto i piecz w temperaturze 170ºC.
Gdy wyrośnie, zwiększ temperaturę do 180ºC.
Piecz przez około 20 – 25 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Wlej do rondla o grubym dnie śmietankę i miód, wsyp zmielone orzechy i gotuj masę nugatową na maleńkim ogniu.
Gdy zgęstnieje, zdejmij ją z ognia.
Ubij 2 białka z połową cukru pudru.
Mocną, sztywną pianę wymieszaj delikatnie z masą nugatową i ponownie postaw rondelek na małym ogniu.
Podgrzewaj tak długo – lekko mieszając od czasu do czasu łyżką – aż na powierzchni masy pojawią się bąbelki.
Wtedy zdejmij z ognia i wystudź. Roztop w rondelku – ustawionym na garnku z wrzącą wodą – czekoladę.
Utrzyj miękkie masło z resztą cukru pudru, wbij dwa żółtka, ucieraj dalej przez kilka minut.
Potem dodaj połowę wystudzonej czekolady – ciągle ucierając – i masę nugatową.
Na końcu wlej alkohol.
Przekrój wystudzony biszkopt na trzy placki, posmaruj kremem.
Oblej czekoladą i udekoruj orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *