Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z grzybów

Frittata z kurkami lub pieczarkami

Składniki: 50 dkg kurek lub pieczarek 6 jajek ½ szklanki mleka ½ szklanki pokrojonej drobno cebulki ¼ szklanki posiekanej naci pietruszki 3 łyżki mleka 10 dkg pokruszonego sera feta sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby dokładnie umyć, obsączyć, odciąć trzony. Mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić. Grzyby zalać mlekiem, odstawić na 60 minut. Na patelni rozgrzać…

Pieczarki faszerowane ryżem i serem

Składniki: 20 dużych, świeżych pieczarek 2 łyżki masła ¼ szklanki drobniutko posiekanej papryki ½ szklanki śmietany kremówki 1/3 szklanki pokruszonego sera pleśniowego 1.5 szklanki ugotowanego ryżu 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, wyciąć trzony. Trzony drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć na niom pieczarki, obsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru…

Pyszne pieczarki faszerowane

Składniki: 12 dużych pieczarek 1 łyżka oliwy ¼ szklanki drobno posiekanej dymki ½ szklanki tartego parmezanu ¼ szklanki pokruszonego miąższu świeżej bułki ¼ szklanki posiekanych orzechów nerkowca 2 łyżki koziego sera 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić, wyciąć trzony, obsmażyć przez 5 minut na średnio gorącej oliwie, wyjąć na ręcznik…

Zapiekanka z serem i grzybami

Składniki: 50 dkg grzybów (kurki, podgrzybki, borowiki) 1 cebula 3 łyżki oleju ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego ½ szklanki śmietany chleb tostowy masło ser żółty w plastrach sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby, chwilę smażyć razem,…