Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczarki faszerowane ryżem i serem

Składniki:

  • 20 dużych, świeżych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • ¼ szklanki drobniutko posiekanej papryki
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki pokruszonego sera pleśniowego
  • 1.5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyścić, wyciąć trzony. Trzony drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć na niom pieczarki, obsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu paprykę i posiekane trzony pieczarek, dodać śmietana i ser, podgrzewać aż ser się rozpuści, dodać ryż i przyprawy, dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić usmażone kapelusze pieczarek i zapiec je przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Przed podaniem posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *