Składniki:
- 20 dużych, świeżych pieczarek
- 2 łyżki masła
- ¼ szklanki drobniutko posiekanej papryki
- ½ szklanki śmietany kremówki
- 1/3 szklanki pokruszonego sera pleśniowego
- 1.5 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyścić, wyciąć trzony. Trzony drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć na niom pieczarki, obsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu paprykę i posiekane trzony pieczarek, dodać śmietana i ser, podgrzewać aż ser się rozpuści, dodać ryż i przyprawy, dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić usmażone kapelusze pieczarek i zapiec je przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Przed podaniem posypać zieleniną.