Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z grzybami

Zielony groszek z grzybami

Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 pory 230 g grzybów shiitake 2 ząbki czosnku 2 szkl. mrożonego groszku 1 łyżka wody 1 łyżeczka przyprawionego octu z wina ryżowego ½ łyżeczki aromatyzowanej soli pieprz Sposób wykonania:  Por oraz grzyby smażyć na rozgrzanej oliwie około 7 minut. Po tym czasie dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Następnie…

Grzyby w śmietanie Anny

Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka siekanego pora 2 łyżeczki mąki 350 g różnych grzybów ¾ szkl. tłustej śmietany 1/4szkl. madery ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki soli pieprz Sposób wykonania: Na patelnie z rozgrzanym masłem wrzucić pora i trzymać na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie posypać go mąką. Dokładnie mieszając dodać…

Tagliatelle z pieczarkami

Składniki: 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 cebula sól 400 g makaronu tagliatelle 2 łyżki masła 2 łyżki ostrej papryki w proszku 250 ml bulionu 125 g kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 pęczek natki pietruszki Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym…

Grzyby smażone

Składniki: 600 g obranych grzybów: borowiki, koźlarze 1 łyżka mąki 6 łyżek masła  1/3 szkl. śmietany sól pieprz natka pietruszki koperek Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie obtoczyć je w mące i wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Smażyć, aż staną się miękkie, po czym wlać śmietanę i dodać…

Kawior grzybowy

Składniki: 2 szkl. suszonych grzybów ½ kg cebuli olej cukier ocet sól Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie wodę zlać i zalać grzyby świeżą wodą i ugotować je. Następnie grzyby odcedzić i zemleć w maszynce po czym dodać wywar z gotowania grzybów. Cebulę posiekać zeszklić ja na rozgrzanym…