Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 pory 230 g grzybów shiitake 2 ząbki czosnku 2 szkl. mrożonego groszku 1 łyżka wody 1 łyżeczka przyprawionego octu z wina ryżowego ½ łyżeczki aromatyzowanej soli pieprz Sposób wykonania: Por oraz grzyby smażyć na rozgrzanej oliwie około 7 minut. Po tym czasie dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Następnie…
Tag: z grzybami
Grzyby
Grzyby w śmietanie Anny
by Teresa Romańczuk • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka siekanego pora 2 łyżeczki mąki 350 g różnych grzybów ¾ szkl. tłustej śmietany 1/4szkl. madery ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki soli pieprz Sposób wykonania: Na patelnie z rozgrzanym masłem wrzucić pora i trzymać na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie posypać go mąką. Dokładnie mieszając dodać…
Tagliatelle
Tagliatelle z pieczarkami
by Ola Szewc • • 0 Comments
Składniki: 500 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 cebula sól 400 g makaronu tagliatelle 2 łyżki masła 2 łyżki ostrej papryki w proszku 250 ml bulionu 125 g kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 pęczek natki pietruszki Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym…
Grzyby
Grzyby smażone
by Jerzy Terlecki • • 0 Comments
Składniki: 600 g obranych grzybów: borowiki, koźlarze 1 łyżka mąki 6 łyżek masła 1/3 szkl. śmietany sól pieprz natka pietruszki koperek Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie obtoczyć je w mące i wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Smażyć, aż staną się miękkie, po czym wlać śmietanę i dodać…
Grzyby
Kawior grzybowy
by Ilona Pokora • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. suszonych grzybów ½ kg cebuli olej cukier ocet sól Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie wodę zlać i zalać grzyby świeżą wodą i ugotować je. Następnie grzyby odcedzić i zemleć w maszynce po czym dodać wywar z gotowania grzybów. Cebulę posiekać zeszklić ja na rozgrzanym…