Składniki:
- 500 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- 400 g makaronu tagliatelle
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki ostrej papryki w proszku
- 250 ml bulionu
- 125 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać pokrojony czosnek oraz grzyby.
Trzymać na ogniu około 5 minut po czym doprawić do smaku papryką.
Następnie wlać bulion i gotować do momentu, aż odpruje połowa bulionu.
Zaprawić śmietaną i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Makaron odcedzić i polać sosem.
Przed podaniem posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki.