Składniki: 20 dkg borowików 15 dkg szynki 2 łyżki masła 1 mała cebula ½ szklanki śmietany 2 łyżki pikantnego keczupu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby, powoli smażyć mieszając. W naczyniu żaroodpornym…
Tag: z grzybami
Listy
Borowiki w śmietanie
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg borowików 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki 1 szklanka śmietany kremowej sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić na części, jeśli kapelusze są zbyt duże. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać obrane, pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, chwilę…
Listy
Kurki w białym sosie zapiekane
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: 80 dkg kurek 1 cebula 5 łyżek masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka 4 pomidory 10 dkg tartego sera sól, pieprz posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić, jeśli są duże, małe pozostawić w całości. W rondlu rozgrzać masło, dodać grzyby, powoli smażyć mieszając. Cebulę…
Listy
Kurki duszone z jabłkami
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg kurek 3 łyżki masła 4 kwaśne jabłka 2 łyżki mąki ½ szklanki bulionu grzybowego ½ szklanki dobrej, gęstej śmietany sól, pieprz posiekany koperek Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić, jeśli są duże, małe pozostawić w całości. W rondlu rozgrzać masło, dodać grzyby, powoli smażyć mieszając. Jabłka…
Listy
Kurki w sosie czosnkowym
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg kurek 8 ząbków czosnku 3 łyżki posiekanego szczypioru 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wina 1 łyżka wywaru z mięsa posiekana natka kolendry lub pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić jeśli są duże, małe pozostawić w całości. Czosnek obrać, posiekać.…