Składniki: 1 kg. rydzów listek laurowy łyżka soli 2 łyżki cukru łyżeczka ziaren pieprzu Przygotowanie: Rydze umyć, odciąć trzony. Większe pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak, aby woda przykryła grzyby. Dodać listek laurowy, pieprz, sól i cukier. Dusić 15 minut. Następnie nakładać grzyby do słoików i napełniać je do 3/4 wysokości.…
Tag: z grzybami
Listy
Pieczarki z patelni
by Marcel Kwiatkowski • • 0 Comments
Składniki: 500 g pieczarek 4 łyżki sklarowanego masła sól pieprz Sposób wykonania: Pieczarki wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Smażyć do momentu, aż się zarumienią. Doprawić do smaku solą ora pieprzem.
Listy
Grzyby gotowane w winie
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg. grzybów leśnych marchewka cebula pomidor 4 łyżki oleju 1 szkl. białego wina łyżka natki pietruszki sok z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Grzyby oczyścić po czym pokroić w plasterki. Następnie zalać je białym winem i doprawić do smaku solą. Trzymać pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodać startą na tarce z…
Listy
Sałatka z pieczarek i ziemniaków
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg pieczarek 4 średnie ziemniaki sól, pieprz Dresing: 3 łyżki oliwy 2 łyżki cytryny 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby zalać wrzącą wodą, gotować 15 minut, odcedzić, pozostawić na sicie, aby dokładnie się obsączyły, pokroić w plastry. Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w…
Listy
Pieczarki w sosie winegret
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg pieczarek Sos: 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby zalać wrzącą wodą, gotować 15 minut, odcedzić, pozostawić na sicie, aby dokładnie się obsączyły, pokroić w plastry. Składniki sosu wymieszać, zalać nim w salaterce…