Składniki: 6 dużych ziemniaków sałatkowych 60 dkg pieczarek 30 dkg chudej mozarelli 3 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w koszulkach. Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki, poddusić na oliwie około 5 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki…
Tag: z grzybami
Listy
Cielęcina z papryką i grzybami
by Natalia • • 0 Comments
Składniki: 1,2 kg cielęciny 2 cebule pęczek natki pietruszki 200 g pomidorów 200 g zielonej papryki ½ szkl białego wytrawnego wina 250 g świeżych grzybów 2 łyżki musztardy sól pieprz 1 łyżeczka smalcu Sposób wykonania; Grzyby oraz mięso pokroić w kostkę, pomidory w plasterki a paprykę w paseczki całość wymieszać i dodać posiekaną natkę pietruszki…
Listy
Grzybowy paprykarz
by Lidia • • 0 Comments
Składniki: 600 g leśnych grzybów 40 g wędzonej słoniny 1 cebula 1 łyżka słodkiej papryki w proszku ½ szkl śmietany sól Sposób wykonania: Na wytopionej słoninie przesmażyć posiekaną cebulę po czym zdjąć z ognia i oprószyć całość papryką. Dokładnie wymieszać i ponownie postawić na ogniu. Wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby. Doprawić do smaku solą i…
Listy
Żeberka cielęce z kawałkami grzybów
by Adam • • 0 Comments
Składniki: 1,2 kg żeberek cielęcych 30 g masła 150 g smalcu 50 g mąki 50 g bułki tartej 2 jajka 150 g świeżych grzybów 30 g masła 2 żółtka sól pieprz Sposób wykonania: Żeberka podzielić na mniejsze porcje i obsmażyć je na rozgrzanym maśle, odłożyć. Następnie grzyby pokroić w kostkę i również obsmażyć na maśle.…
Listy
Borowiki w chrupiącej panierce
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg. borowików 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki maki jajko sól pieprz olej 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Grzyby oczyścić, odciąć korzonki i zalać letnią przegotowaną wodą. Odstawić na noc, a następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Odcedzić. Oprószyć pieprzem. Jajko rozbełtać z solą. Grzyby obtaczać w…