Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z grzybami

Sos grzybowy z natką pietruszki

Składniki: 300 g grzybów 60 g masła 20 g mąki 1,5 szkl bulionu pęczek natki pietruszki 3 żółtka ½ szkl śmietanki sok z cytryny kminek sól pieprz Sposób wykonania: Pokrojone grzyby przesmażyć na rozgrzanym maśle po czym dodać mąkę i zdjąć z ognia. Rozprowadzić całość bulionem po czym ponownie postawić na ogniu i doprowadzić do…

Polędwica wołowa z grzybowym puree

Składniki: 800 g polędwicy wołowej 10 g masła 10 g smalcu 100 g puree z grzybów 0,4 l sosu grzybowego 3 bułeczki sól pieprz olej Sposób wykonania: Polędwicę pokroić na plastry, które oprószyć pieprzem i posmarować olejem. Wstawić do lodówki na 2 dni. Po tym czasie smażyć mięso na rozgrzanym smalcu wymieszanym z masłem. Następnie…

Wieprzowina z grzybami w pomidorach

Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości/ łopatka/ ½ kg borowików/ mogą być mieszane leśne/ 1 puszka całych pomidorów w zalewie sól, pieprz do smaku olej Sposób wykonania: Wieprzowinę umyć, osuszyć  i pokroić na kawałki, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać pokrojone borowiki, poddusić około 15 minut, dodać  przetarte pomidory wraz z zalewą. Doprawić do smaku solą…

Roladki z kurczaka z boczniakami Iwony

Składniki: 35 dkg świeżych  boczniaków 4 podwójne piersi z kurczaka 1 duża cebula jajko 15 dkg sera pleśniowego ½ szklanki bułki tartej 3 łyżki  masła ½ szklanki oleju sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Boczniaki dokładnie umyć, odciąć twarde korzonki, pokroić w paski, poddusić na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę, doprawić…

Zrazy wołowe z kaszą gryczaną Iwony

Składniki: ½ kg wołowiny 4 łyżki śmietany łyżka smalcu 3 łyżki mąki sól, pieprz do smaku Farsz: 1/3 szklanki kaszy gryczanej kilka suszonych grzybków łyżka masła sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Grzyby namoczyć na noc. Mięso wołowe rozbić  na plastry, oprószyć przyprawami do smaku. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Surowe żółtko utrzeć z masłem,…