1 sprawionego bażanta (1 kg) umyć pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, natrzeć z wierzchu solą około 200 g drobno zmielonej wieprzowiny na kiełbaski wymieszać z 1 jajkiem doprawić do smaku solą świeżo zmielonym pieprzem słodką papryką w proszku i tą masą napełnić wnętrze bażanta, zaszyć, posmarować 20 g miękkiego masła lub margaryny ptaka obłożyć 50…
Tag: z dziczyzny
Dziczyzna
Dzikie ptactwo – kilka rad praktycznych
by Michał Milak • • 0 Comments
Kiedy dzika kaczka, bażant i przepiórka zostaną oskubane z pierza, wtedy można być pewnym, że na stół trafią klasyczni przedstawiciele wytwornej kuchni. Dzikie ptactwo najlepiej smakuje w czasie jesiennych i zimowych miesięcy. Albowiem w okresie od października do marca jest dozwolony odstrzał żyjącej w naturalnych warunkach skrzydlatej zwierzyny. Renomowane sklepy prowadzące sprzedaż dziczyzny lub specjalistyczne…
Dziczyzna
Peczeń z dzika w pieprzu z sosem pomidorowym i czosnkiem oraz zielonymi szparagami
by Michal Milak • • 0 Comments
100 g masła sklarowanego 1,2-1,5 kg łopatki z dzika rozgrzać w brytfannie; opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, wyżytować, pokroić na gulaszowe kawałki, dodać 60 g koncentratu pomidorowego podlać 250 ml (1/4 l) wywaru z dziczyzny 1 kg mięsistych pomidorów włożyć na krótko do wrzącej wody, nie dopuścić do gotowania, potem przelać zimną wodą, ściągnąć…
Dziczyzna
Kotlety z warchlaka marynowane w piwnej zalewie
by Michał Milak • • 0 Comments
Na piwną zalewę (marynatę) 250 ml (1/4 l) jasnego piwa wymieszać z 1 łyżką koncentratu pomidorowego oraz 125 ml (1/8 l) wody i dodać 1 liść laurowy 1 goździk wraz z rozgniecionymi 6 jagodami jałowca solą, pieprzem oczyścić 150 g marchwi oskrobać, umyć, pokroić w kostkę, obrać 2 cebule pokroić w kostkę, oczyścić 150 g…
Dziczyzna
Udziec warchlaka z mandarynkami i z domowymi kluseczkami
by Michał Milak • • 0 Comments
1 udziec warchlaka (około 1 kg) opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, wyżyłować, przyprawić solą, pieprzem i silnie obsmażyć na 50 g masła sklarowanego w brytfannie, sos ze smażenia rozprowadzić 125 ml (1/8 l) wywaru z dziczyzny 100 g boczku pokroić w kostkę, dodać do udźca w brytfannie, piec udziec około 50 minut, w…