Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z dziczyzny

Steki z jelenia z sosem bearneńskim

Roztopić 100 g masła odszumować, trochę ostudzić obrać, pokroić w drobną kostkę 1 małą cebulę i razem z posiekanymi listkami estragonu i bazylii (po 1 łyżce) grubo zmielonym czarnym pieprzem 1 łyżeczką octu winnego 2 łyżkami białego wina doprowadzić do wrzenia, potem gotować około 5 minut, następnie trochę ostudzić, dodać 2 żółtka i w kąpieli…

Pieczeń z jelenia duszona w sosie jałowcowym z makaronem wstążki

1 pęczek bylicy piołunu 1 pęczek szałwii 1-1,3 kg łopatki jelenia Opłukać i dokładnie obsuszyć, oberwać listki opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, ściągnąć błony, nadziać ziołami łopatkę jelenia mocno obwiązać nicią kuchenną przyprawić solą, pieprzem 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczką papryki w proszku oraz 2 cebule obrać i pokroić w ósemki. Do…