Skład:
- 1 bażant
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka utłuczonych przypraw (ziele angielskie, pieprz, szałwia, estragon, bazylia, skórka otarta z cytryny)
- 5dkg słoniny
- 1 szklanka wina białego wytrawnego
- 1 łyżka masła
- sok z cytryny
- sól
Skład: 2 kuropatwy 10dkg słoniny 1 łyżeczka szałwi 1 łyżka tartej bułki sól 3/4 szklanki rosołu 1 łyżka drobno posiekanej naci pietruszki Sposób wykonania: Kuropatwy oczyścić i umyć. Piersi naszpikować pokrojona w słupki słoniną (5dkg) a wnętrze tuszek natrzeć szałwią z dodatkiem soli. Ułożyć w brytfannie na plasterkach pozostałej słoniny. Wstawić do piekarnika, a gdy…
Skład: duży comber zajęczy 150g tłustej szynki 100g słoniny 2 ogórki kiszone liść laurowy sól, pieprz, papryka Sposób wykonania: Comber zajęczy wyfiletować, pokroić w plastry. W podobne plastry pokroić szynkę oraz ogórki. Na szpadki do szłyków nabijać kolejno: plastry słoniny, zająca, szynki, liść laurowy. Przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni. Następnie podlać niewielką ilością…
750 g combra jelonka (bez kości) opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, obrać z błon rozgrzać 1 łyżkę masła sklarowanego krótko obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem wyjąć z tłuszczu obrać 2-3 cebule i pokroić w drobną kostkę obrać 125 g tłustego boczku pokroić w drobną kostkę oczyścić 125 g…
4 steki (po 200 g) z combra jelenia opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, rozgrzać 50 g masła sklarowanego i obsmażać na nim steki po 4 minuty z każdej strony (medium – w środku mięso jest różowawe) lub przez 6 minut z każdej strony (bien cuit – dobrze wysmażone, w środku brązowawe, ale miękkie i…