Składniki: 500 g gęsich wątróbek 250 ml mleka 2 łyżki maki 3 łyżki skalrowanego masła sól pieprz Sposób wykonania: Wątróbki zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Po tym czasie je odcedzić, oczyścić z błon i pokroić na plastry, które oprószyć mąką. Następnie smażyć je na silnym ogniu na rozgrzanym maśle około 3 minut z każdej…
Tag: z drobiu
Listy
Pierś indyka w miodzie
by Kasia Polak • • 0 Comments
Składniki: 800 g piersi indyka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz 3 łyżki masła Sposób wykonania: Piersi indyka oprószyć solą oraz pieprzem po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie posmarować mięso miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i masłem. Ponownie wstawić do…
Listy
Kurze wątróbki z cebulką
by Robert Karpiński • • 0 Comments
Składniki: 500 g kurzych wątróbek 250 ml mleka 2 łyżki mąki 1 cebula 3 łyżki sklarowanego masła sól pieprz Sposób wykonania: Wątróbki zalać mlekiem i odstawić na godzinę. W między czasie posiekaną cebulkę zarumienić na łyżce rozgrzanego tłuszczu. Następnie wątróbki odsączyć z mleka, oprószyć mąką i obsmażyć na reszcie tłuszczu. Na sam koniec wymieszać z…
Listy
Pieczeń z indyka na zimno
by Justyna Kołodziejczyk • • 0 Comments
Składniki: 800g piersi z indyka 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym przełożyć go do brytfanny. Następnie polać jeszcze całość roztopionym masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny. W trakcie podlewać mięso odrobiną wody. Po upieczeniu zawinąć mięso w folie aluminiową…
Listy
Filet z kurczaka ze szpinakiem
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1/2 kg filetów z kurczaka 30 dag szpinaku 4 marchewki 1 cebula 2 łyżki masła 1/2 litra rosołu 1/3 szklanki śmietany sól pieprz gałka muszkatołowa łyżka masła łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Szpinak rozmrozić. Na maśle podsmażyć mięso, przełożyć na talerz i przyprawić solą i pieprzem. Na tłuszcz po smażeniu mięsa zeszklić cebulę, dodać obraną…