Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z czosnkiem

Aromatyzowana oliwa

Składniki: oliwa extra vergine lub oliwa vergine czosnek liść laurowy szałwia rozmaryn tymianek oregano Sposób przygotowania: Do płaskiego rondla nalać wody i doprowadzić do wrzenia. Do wrzącej wody wkładamy na 10 sekund przygotowane zioła (bez czosnku). Odcedzamy i natychmiast wykładamy na zimny talerz. Osuszamy delikatnie lnianą ściereczką. Związujemy starannie w pęczek białą bawełnianą nitką. Delikatnie…

Czeska zupa czosnkowa

Składniki: 1 cebula 2 jajka 1 łyżka oleju 4 ząbki czosnku bulion mięsny przyprawa do potraw sól Sposób przyrządzania: Cebulę i posiekany czosnek zeszklij na oleju. Wlej litr bulionu, gdy zacznie wrzeć, przypraw solą i suchą przyprawą do potraw. Dodaj kilka łyżek miękiszu chleba, wbij jajka. Zupę od razu zmiksuj, aby jajka się nie ścięły.

Śledzie z czosnkiem i tymiankiem

Składniki: 1 kg śledzi matiesy 2-3 ząbki czosnku jak ktoś lubi można więcej cytryna tymianek oliwa lub dobry olej Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć, cytrynę sparzyć, czosnek bardzo drobno posiekać, śledzie podzielić na dzwonka. wszystko układać w słoju warstwami tj. na dno warstwa śledzi trochę posiekanego czosnku posypać tymiankiem położyć plasterek cytryny, wlać trochę oleju i…

Śledzie z czosnkiem*

Składniki: 1/2 kg filetów matjasów 5 ząbków czosnku 1 garść majeranku 3/4 szklanki oliwy Sposób przyrządzenia:Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim pokrojone śledzie.Posypać majerankiem układać w szklanym naczyniu,zalewając oliwą.Wstawić do lodówki na dobę.Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Ila

Grzanki czosnkowe z serem

Smaczne i niedrogie, dla każdego miłosnika grilla, nadają się jako dodatek do mięś lub potrawa sama w sobie. Składniki: pieczywo tostowe kostka masła 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku posiekana natka pietruszki sól żółty ser w plastrach Sposób przygotowania: Czosnek przeciskamy przez praskę, do miseczki i ucieramy z solą, następnie dodajemy masło i natkę…