Czosnek (Allium) jest rośliną z rodziny liliowatych. Jest kuzynem cebuli, pora, szczypiorku i szalotki. Jest nazywany "cuchnącą różą" :-). Jest uprawianych ponad 300 rodzajów czosnku; znany nam wszystkim jest czosnek z białą łuską, ale np. czosnek włoski lub meksykański mają łuskę różową lub purpurową i bardziej łagodny smak. Znany był już ok. 6000 lat temu…
Tag: z czosnkiem
Warzywa
Pieczony koper włoski z masłem czosnkowym i wermutem
by Anerite • • 0 Comments
Bardzo szybkie danie. Jest lekkie w smaku i świetnie pasuje do każdego mięsa lub ryby. Składniki: • 3 duże główki włoskiego kopru, • ząbek czosnku drobno posiekany, • 3 duże łyżki masła, • ok. pół l. wermutu, można użyć białego wina, • sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 225 C. Oczyścić koper odkrawając…
Salsy
Sos salsa z czerwonej papryki
by Anerite • • 0 Comments
Składniki: • 2 czerwone papryczki, • pół czerwonej cebuli drobno posiekanej, • 2 duże czerwone słodkie papryki drobno posiekane, • pół ząbka czosnku posiekanego, • 8 łyżek oliwy z oliwek • 1 łyżka czerwonego winnego octu, • pęczek natki i bazylii drobno posiekane, • sól, świeżo mielony pieprz. Wykonanie: Opiec całe papryki nad gazem lub…
Przekąski
Chlebek czosnkowy z bazylią
by Bahus • • 2 komentarze
Składniki: 4 ząbki czosnku 1 pęczek bazylii 12,5 dag masła 1 bagietka pokrojona w kromki Sposób przyrządzenia: Zmiażdżony czosnek wymieszać z posiekaną bazylią i masłem, doprawić solą. Przygotowanym masłem posmarować bagietkę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Posmarowane kromki położyć jedna na drugiej, zawinąć w folię aluminiową i zapiekać ok. 15 min.
Karkówka
Karczek faszerowany czosnkiem
by Małgorzta • • 0 Comments
Składniki : 1 1/2 kg karczku wieprzowego , 2 główki czosznku , 2 cebule , 2 marchewki, sól,pieprz,jarzynka,papryka mielona słodka . Sposób pryrządzenia: Mięso natrzeć przyprawami , obłożyć plastrami cebuli i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin.Następnie długim nożem zrobic w mięsie otwory na wylot , nakłuwając wzdłuż włókien i wkładac do nich całe…