Składniki:
- łyżka żelatyny
- łyżka zimnej wody
- szklanka wrzątku
- ½ szkl cukru
- ½ szkl zimnej wody
- ¼ szkl soku z cytryny
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- ½ szkl chudego mleka w proszku
- ½ szkl lodowatej wody
- ¼ łyżeczki soku z cytryny
Składniki: ½ kg wołowiny 1 łyżeczka rozmarynu 5 łyżek oliwy 2/3 szklanki białego wina 2 łyżki kaparów sól, pieprz, cukier do smaku 1 łyżka szczypiorku 1 łyżka skórki z cytryny Sposób wykonania: Wołowinę umyć, osuszyć, natrzeć rozmarynem, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na oliwie, wlać wino, przykryć i dusić mięso 25 minut, kilka razy obracając.…
Składniki: 2 szklanki pokrojonych na połowę dojrzałych śliwek 1 duża laska wanilii ¼ szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki klarowanego masła Sposób przyrządzenia: Strąk wanilii przekroić wzdłuż na połowę, rozchylić skórkę, łyżeczka wybrać dokładnie aromatyczny miąższ. Miąższ wymieszać z cukrem. Śliwki umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać cukier z wanilią i sok z…
Składniki: 12 ugotowanych na twardo jajek drobno posiekany szczypiorek Farsz: 2/3 szklanki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego curry ½ łyżeczki musztardy w proszku ¼ łyżeczki mielonego pieprzu ¼ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć żółtka. Żółtak wymieszać z pozostałymi składnikami, dokładnie utrzeć. Farszem napełniać wgłębienia pozostałe…