Składniki: 1,2 kg cielęciny 2 cebule pęczek natki pietruszki 200 g pomidorów 200 g zielonej papryki ½ szkl białego wytrawnego wina 250 g świeżych grzybów 2 łyżki musztardy sól pieprz 1 łyżeczka smalcu Sposób wykonania; Grzyby oraz mięso pokroić w kostkę, pomidory w plasterki a paprykę w paseczki całość wymieszać i dodać posiekaną natkę pietruszki…
Tag: z cielęciny
Listy
Paprykarz cielęcy
by Sylwia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cielęciny 80 g smalcu 2 cebule 2 strąki czerwonej papryki 30 g koncentratu pomidorowego 30 g mąki 1 szkl śmietany 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym smalcu po czym oprószyć ją papryką i podlać wodą, gotujemy. W między czasie mięso pokroić w kostkę, oprószyć…
Listy
Mózgowa polewka
by Ewa • • 0 Comments
Składniki: 0,5 kg móżdżku cielęcego cebula 80 g masła 30 g mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki czerstwa bułka sól pieprz Sposób wykonania: Mózg dokładnie oczyścić i sparzyć wrzątkiem. Następnie cebulę posiekać i razem z mózgiem przesmażyć na połowie masła. W miedzy czasie na reszcie masła przesmażyć mąkę, rozprowadzić ją 1 litrem wody. Dodać jeszcze…
Listy
Złociste kotlety cielęce z masełkiem
by Asia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cielęciny 50 g mąki 2 jajka 100 g bułki tartej 100 g masła 1 cytryna natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na plastry, które lekko robić po czym oprószyć solą oraz pieprzem. Następie obtoczyć w mące, jajku a na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron…
Listy
Żeberka cielęce z kawałkami grzybów
by Adam • • 0 Comments
Składniki: 1,2 kg żeberek cielęcych 30 g masła 150 g smalcu 50 g mąki 50 g bułki tartej 2 jajka 150 g świeżych grzybów 30 g masła 2 żółtka sól pieprz Sposób wykonania: Żeberka podzielić na mniejsze porcje i obsmażyć je na rozgrzanym maśle, odłożyć. Następnie grzyby pokroić w kostkę i również obsmażyć na maśle.…