Składniki: 4 kawałki wątróbki cielęcej 2 banany 1 łyżeczka przyprawy curry sól, cukier do smaku Sposób wykonania: Cebule obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju z dodatkiem łyżeczki wody, zeszklić. Wątróbkę lekko rozbić, oprószyć mąką i krótko obsmażyć na tym samym tłuszczu. Zdjąć z patelni wątróbkę i cebulę , lekko osolić. Na patelni roztopić masło…
Tag: z cielęciny
Listy
Sznycel cielęcy z jajkiem i ogórkiem
by Natalia • • 0 Comments
Składniki: 750 g cielęciny 90 g masła 30 g mąki 3 łyżki rosołu 100 g gotowanej szynki 4 jajka 2 ogórki konserwowe Sposób wykonania: Mięso pokroić na plastry, które lekko rozbijamy po czym oprószyć je solą oraz mąką i smażyć na rozgrzanym maśle. Do sosu ze smażenia dodać rosół oraz masła i chwilę gotować. Następnie…
Listy
Animelka w sherry
by Waldek • • 0 Comments
Składniki: 500 g animelki 1 cebula 1 marchewka 200 g boczniaków 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1 szkl wytrawnego sherry 2 łyki oliwy sól pieprz Sposób wykonania: Animelkę dokładnie wypłukać po czym zalać osolonym wrzątkiem i gotować około 10 minut. Po tym czasie odcedzić, obrać z błonek i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie posiekaną…
Listy
Aromatyczna rolada cielęca
by Barbara • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg nerkówki cielęcej 3 kiszone ogórki 20 dkg wędzonego boczku 1 marchewka 1 cebula kawałek kapusty 3 łyżki masła 1 szklanka wywaru cielęcego sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Mięso umyć, osuszyć, wyjąć kość, oprószyć pieprzem. Boczek pokroić w plastry. Na mięsie rozłożyć plastry boczku, po środku ułożyć ogórki, zwinąć roladę i…
Listy
Zupa z soczewicy na kościach cielęcych
by Urszula • • 0 Comments
Składniki: 1 kurczak 600 g kości cielęcych 80 g smalcu 0,3 l śmietany 1 cebula 2 pietruszki 2 marchewki 1 seler 100 g soczewicy 200 g grzybów 1 liśc laurowy 50 g ryżu 2 żółtka sól pieprz Sposób wykonania: Włoszczyznę oraz kości zalać 3 litrami wody, wrzucić jeszcze liść laurowy i gotować około 2 godzin.…