Składniki: 1 kg mięsa 50 dag twarogu 1 łyżeczka tymianku kilka suszonych fig 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka majeranu ½ szl bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone mięso przekroić wzdłuż na pół po czym natrzeć je majerankiem, solą oraz pieprzem. Następnie do twarogu dodać żółtka, tymianek, drobno pokojone…
Tag: z cielęciny
Listy
Eskalopki z grzybami
by Alina Borkowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cielęciny przedniej 2 łyżki mąki 1 cebula 4 łyżki oliwy z oliwek 20 dag pieczarek 1 szkl bulionu grzybowego 3 łyżki śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Umyte i osuszone mięso pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą i obtoczyć w mące. Następnie obsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego tłuszczu ze wszystkich stron na…
Listy
Eskalopki z rozmarynem
by Wanda Chmielewska • • 0 Comments
Składniki: 40 dag cielęciny zadniej 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki mąki ½ szkl białego wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz gałązki rozmarynu plasterki cytryny Sposób wykonania: Oczyszczone mięso pokroić na dość cienkie plastry, które lekko rozbić ręką po czym oprószyć je solą, pieprzem oraz mąka. Następnie smażyć…
Listy
Gulasz cielęcy z pieczarkami
by Kuba Jasiński • • 0 Comments
Listy
Cielęcina w sosie pomidorowym
by Piotr Czajkowski • • 0 Comments
Składniki: 4 plastry cielęciny/po 20 dkg / 2 cebule 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju 10 dkg przecieru pomidorowego ¼ litra bulionu mięsnego 3 ząbki czosnku szczypta cukru ½ łyżeczki rozmarynu sól, pieprz do smaku łyżeczka papryki ½ szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać tłuszcz, plastry…