Składniki: 40 dag cielęciny 1 cebula 2 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru 10 dag łuskanych orzechów włoskich 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka sosu czosnkowego 1 kieliszek sherry Sposób wykonania: 1 łyżkę oliwy z oliwek wymieszać z sosem sojowym oraz imbirem. Mięso pokroić na paseczki i natrzeć marynatą, odstawić na…
Tag: z cielęciny
Porady i Ciekawostki
Cielęcina z białą kiełbasą
by Jan Stachowski • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 25 dag białej kiełbasy 80 dag cielęciny cebula 20 dag pieczarek 1 szkl bulionu wołowego zielona papryka ½ szkl wytrawnego sherry 1 szkl kwaśnej śmietany łyżka mąki pszennej sól pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju przesmażyć kiełbasę pokrojoną na plasterki oraz cielęcinę pokrojoną w kostkę. Gdy się…
Porady i Ciekawostki
Cielęcina w czerwonym winie
by Paulina Gołąb • • 0 Comments
Składniki:
- 4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 900 g cielęciny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 350 g cebulek perłowych
- 2 ząbki czosnku
- 350 g marchewki
- 300 ml wytrawnego czerwonego wina
- 150 ml rosołu z wołowiny
- 400 g pomidorów z puszki z zalewą
- skórka z 1 cytryny
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka posiekanej Atki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
Listy
Mostek cielęcy faszerowany
by Aleksandra Domańska • • 0 Comments
Składniki: 1 mostek cielęcy 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Jajko wbić do miseczki, dodać 2 łyżki masła, bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Następnie mięso natrzeć majerankiem i oprószyć solą po czym oddzielić…
Listy
Nerki cielęce w marynacie curry
by Anastazja Szymczak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg nerek cielęcych 1 kostka bulionu warzywnego 1 listek laurowy kilka ziarenek ziele angielskiego sól pieprz Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy drobiowej 1 łyżka ostrego curry Sposób wykonania: Oczyszczone nerki przekroić wzdłuż na pół po czym zalać je 1,5 wody z rozcieńczoną w niej kostką rosołową. Wrzucić jeszcze listek…