Składniki: 40 dag cielęciny zadniej 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki mąki ½ szkl białego wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz gałązki rozmarynu plasterki cytryny Sposób wykonania: Mięso pokroić w poprzek na cienkie plasterki, które oprószyć solą, pieprzem oraz obtoczyć w mące. Obsmażyć go na rozgrzanym maśle z…
Tag: z cielęciny
Porady i Ciekawostki
Cielęce nerki w maśle
by Dominika Mrozik • • 0 Comments
Składniki: 4 nerki cielęce 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 szkl bulionu warzywnego Sposób wykonania: Mięso oczyścić z błon i tłuszczu po czym natrzeć je solą, pieprzem oraz rozgniecionym czosnku po czym obsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu. Wówczas zalać mięso bulionem i trzymać na małym ogniu około…
Porady i Ciekawostki
Pulpety cielęce w sosie koperkowym
by Tomasz Samborski • • 0 Comments
Składniki: ½ kg mielonej cielęciny 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki 1 łyżeczka majeranku 1 szkl bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki tłuszczu sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i udusić na rozgrzanym maśle. Wówczas ją doprawić solą i przełożyć do mięsa.…
Porady i Ciekawostki
Faszerowany mostek cielęcy Aldony
by Aldona Barczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 mostek cielęcy 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki posiekanej natki sól pieprz Sposób wykonania: 2 łyżki masła utrzeć z bułka tartą, jajkiem i posiekaną natką pietruszki. Następnie oddzielić mięso od żeber, nie przecinając go do końca, tak aby powstała kieszeń. Doprawić do smaku solą oraz…
Porady i Ciekawostki
Mostek cielęcy nadziewany śliwkami i rodzynkami
by Filip Zimny • • 0 Comments
Składniki: 1 mostek cielęcy 3 łyżki masła ½ szkl rodzynek ½ szkl suszonych śliwek 1 szkl mleka bułka kajzerka sól pieprz Sposób wykonania: Rodzynki oraz śliwki namoczyć w wodzie. Natomiast bułkę namoczyć w mleku. Wówczas odcisnąć ją z namiaru mleka, dodać odcedzone śliwki i rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Następnie oddzielić mięso od żeber, nie przecinając …