Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z cielęciny

Sznycle w zielonym sosie

Składniki: 6 sznycli cielęcych jajko ¼ szklanki mleka 6 łyżek maki pszennej ½ szklanki bułki tartej 4 łyżki oleju 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku szklanka zielonego groszku 2 szklanki rosołu z kurczaka sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić. Jajko wymieszać z mlekiem. Sznycle posolić, panierować w mące, jajku i…

Kotlety cielęce w marynacie śliwkowej

Składniki: 4 sznycle cielęce 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki wytrawnego białego wina szczypta mielonego cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków sól pieprz Sposób wykonania; Do rondelka przełożyć powidła śliwkowe, które podgrzać na małym ogniu. Po czym dodać ocet oraz cynamon, imbir i goździki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.…

Wątróbka cielęca z malinami

Składniki: 600 g wątróbki cielęcej 3 łyżki sklarowanego masła 300 g malin 1 łyżeczka cukru pudru sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczoną wątróbkę pokroić na mniejsze kawałki po czym przesmażyć je na rozgrzanym maśle. W między czasie maliny przetrzeć przez sito i doprawić do smaku cukrem pudrem po czym przelać do wątróbek. Całość wymieszać i dusić…

Smażone nerki wieprzowe z pomidorami

Składniki: 4 nerki wieprzowe lub cielęce 2 pomidory mąka olej sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Nerki umyć, przekroić je na połowę, zalać zimną wodą, odstawić na 3 godziny kilkakrotnie zmieniając wodę. Z wymoczonych nerek wyciąć białe części. Tak przygotowane nerki pokroić w poprzek na plastry, przyprawić, obtoczyć w mące, smażyć z…