Składniki: 4 nerki cielęce sok z ½ cytryny pieprz, sól do smaku posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Nerki przekroić wzdłuż na połowę, zalać zimną wodą, moczyć je przez 60 minut. Nerki osuszyć, wyciąć białe wnętrze, przyprawić, odłożyć na 15 minut. Tak przygotowane nerki usmażyć na maśle lub w piekarniku. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny…
Tag: z cielęciny
Listy
Cielęcina ze szparagami w sosie śmietanowym
by Wanda Kidoń • • 0 Comments
Składniki: 750 g białych szparagów sól 1 łyżeczka masła 1 szczypta cukru 1 pęczek szczypiorku 400 g cielęciny 1 łyżka oleju 150 ml śmietany 1 żółtko jaja pieprz Sposób wykonania: Szparagi oczyścić, odciąć czubki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła i cukru. W między czasie mięso pokroić na kawałki, które przesmażyć na rozgrzanym…
Listy
Pieczeń cielęca w boczku
by Wiktoria • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg cielęciny pieczeniowej kilka plastrów boczku 1/3 kostki masła ½ szklanki białego wina 1 łyżka mąki 1 jajko sól, pieprz 1/2 cytryny Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso przyprawić, owinąć plastrami boczku, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić mięso, dodać obraną pokrojoną cebulę, podlać winem i dusić aż mięso będzie odpowiednio miękkie.…
Listy
Cielęcina z suszonymi śliwkami i rodzynkami
by Kamil • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg cielęciny bez kości 10 dkg suszonych śliwek bez pestek 1 łyżka rodzynek 2 łyżki masła 1 marchewka 2 cebule sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Śliwki i rodzynki dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na 60 minut. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w plastry. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać masło,…
Listy
Cielęcina z papryką i sezamem
by Kamila • • 0 Comments
Składniki: 1 kg pieczeni cielęcej 3 zielone papryki 3 łyżki ziaren sezamu 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki szczypioru Sposób przyrządzenia: Na suchej patelni podprażyć ziarna sezamu. Paprykę obrać, pokroić na grube paski, usunąć nasiona. Czosnek obrać, drobno posiekać. Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Na dużej…