Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z boczku

Boczek lub schab wieprzowy ze śliwkami

Składniki: 1,5 kg chudego boczku 40 dkg suszonych śliwek bez pestek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym z pokrywą umieścić boczek, podlać wodą, dodać śliwki, przykryć. Piec w piekarniku przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 170 stopni C i piec…

Boczek z grilla

Składniki: odpowiedni kawałek boczku ocet spirytusowy zimna przegotowana woda sól czosnkowa przyprawa do grilla "klasyczna" Sposób przyrządzenia: Boczek pokroić w plastry gr.ok.1,5cm. Natrzeć solą czosnkową i zostawić na chwilę na desce w tym czasie przygotować zalewę. Szklankę wody wlać do miski, dodać pół łyżeczki soli czosnkowej, 2 łyżki octu oraz 4-5 łyżek przyprawy do grilla.…

Szaszłyk po chłopsku z udek kurczaka grillowany

Składniki: górna część udek kurczaka boczek w plastrach cebula pomidory koktajlowe sos sojowy sok z cytryny pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, ostrym nożem przekroić wzdłuż na połówki usuwając kość. Przygotować marynatę, 2 części sosu sojowego wymieszać z jedną częścią soku z cytryny i pieprzem, dokładnie wymieszać. Porcje mięsa ułożyć w misce, zalać marynatą, marynować…

Rolada z boczku wieprzowego

Składniki: 2 kg cienkiego boczku wieprzowego 40 dkg śliwek suszonych bez pestek 1 duże kwaśne jabłko 5 ząbków czosnku szczypta majeranku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać masło, dodać starte jabłko i pokrojone w paseczki suszone śliwki. Smażyć na małym ogniu często mieszając do uzyskania…

Pieczony boczek

Składniki: 1 kg boczku surowego 1/2 szklanki tłustego mleka pęczek zielonej pietruszki 4-5 ząbków czosnku Produkty Kamis: przyprawa do mięsa mielonego Kamis Sposób przyrządzenia: Boczek zmielić, pietruszkę posiekać a czosnek zmiażdżyć. Wymieszać wszystkie składniki. Zawinąć w folię aluminiową i piec 1 godzinę w 200C. Przepis nadesłany na konkurs Kamis. Autor: Aneta 26