Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z boczkiem

Zapiekane jabłka Paulli

Składniki:• 1,5 kg jabłek• 5 dag wędzonego boczku• 30 dag żółtego sera( ementaler, parmezan i mozzarella• 1 papryczka chili• 1por • 3 łyżki oleju• 1 łyżka soku z cytryny• 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich• szczypta tymianku• szczypta papryki• sól• pieprz Sposób wykonania:Z jabłek odciąć wierzchy po czym wydrążyć część miąższu, który pokroić w drobną kostkę…

Łyska z wędzonym boczkiem

Składnik:
•    2 łyski
•    1 łyżka masła
•    200 g wędzonego boczku
•    1 łyżka tartego chrzanu
•    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
•    1 jajko
•    1 łyżka śmietany
•    sól
•    pieprz
•    sok z cytryny
•    szczypta cukru
•    2 szkl. mleka
 

Pieczeń z mielonego boczku

Składniki: 2 kg boczku 1 szklanka mleka 3 ząbki czosnku 2 łyżki  Vegety pęczek pietruszki pieprz sól Sposób przyrządzenia: Boczek zmielić na drobnym sitku. Pietruszkę posiekać. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Doprawić do smaku pieprzem i solą  (czosnku można dodać więcej wg upodobań smakowych). Nałożyć przygotowany boczek do formy keksowej. Piec  w  temp. 200oC,  około 80min.…

Boczek roll

 

Składniki:

  • 1kg młodych ziemniaków
  • ocet winny
  • kminek
  • chilli w proszku
  • 350g wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki


Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na 5mm nieduże plastry. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 8-10 minut. Następnie je odcedzić, rozgrzać olej na płaskiej patelni i smażyć do momentu, aż staną się miękkie. W trakcie smażenia 2-3 razy należy posolić i popieprzyć ziemniaki. Kminek i chilli zmieszać z 3-4 łyżkami octu winnego, następnie dodać do ziemniaków na patelni. Smażyć wszystko do momentu lekkiego zarumienienia się ziemniaków.
Wędzony boczek kroimy w bardzo cieniutkie plastry. W naczyniu mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek, posiekany czosnek, łyżkę bułki tartej, zioła prowansalskiej oraz posiekaną natkę pietruszki. Powstałą masą smarujemy plastry boczku, zawijamy i spinamy wykałaczką. ‘Roladki’ pieczemy w rozgrzanym do ok. 200C piekarniku przez 5min.Smażone ziemniaki z boczkiem można podawać z sałatką z pomidorów, papryki.
Przepis nadesłany na konkurs „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” przez Katarzynę Kurpiewską.

Finezyjna mozaika gulaszowa

Składniki: ½  kg wątróbki drobiowej ½ kg biodrówki 5 grubych plastrów świeżego boczku 4 średnie cebule Mąka Vegeta 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Zioła prowansalskie Słodka papryka mielona Pieprz Olej Sposób przyrządzenia: Wątróbkę umyć i podzielić na pojedyncze płaty a następnie płaty te poprzekrawać jeszcze na pół. Dokładnie obtoczyć kawałki w mące i…