Składniki:• 1,5 kg jabłek• 5 dag wędzonego boczku• 30 dag żółtego sera( ementaler, parmezan i mozzarella• 1 papryczka chili• 1por • 3 łyżki oleju• 1 łyżka soku z cytryny• 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich• szczypta tymianku• szczypta papryki• sól• pieprz Sposób wykonania:Z jabłek odciąć wierzchy po czym wydrążyć część miąższu, który pokroić w drobną kostkę…
Tag: z boczkiem
Dziczyzna
Łyska z wędzonym boczkiem
by Podkomorza • • 0 Comments
Składnik:
• 2 łyski
• 1 łyżka masła
• 200 g wędzonego boczku
• 1 łyżka tartego chrzanu
• 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• 1 jajko
• 1 łyżka śmietany
• sól
• pieprz
• sok z cytryny
• szczypta cukru
• 2 szkl. mleka
Wieprzowina
Pieczeń z mielonego boczku
by Leszek Kosmalski • • 0 Comments
Składniki: 2 kg boczku 1 szklanka mleka 3 ząbki czosnku 2 łyżki Vegety pęczek pietruszki pieprz sól Sposób przyrządzenia: Boczek zmielić na drobnym sitku. Pietruszkę posiekać. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Doprawić do smaku pieprzem i solą (czosnku można dodać więcej wg upodobań smakowych). Nałożyć przygotowany boczek do formy keksowej. Piec w temp. 200oC, około 80min.…
Boczek
Boczek roll
by Katarzyna Kurpiewska • • 0 Comments
Składniki:
- 1kg młodych ziemniaków
- ocet winny
- kminek
- chilli w proszku
- 350g wędzonego boczku
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na 5mm nieduże plastry. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 8-10 minut. Następnie je odcedzić, rozgrzać olej na płaskiej patelni i smażyć do momentu, aż staną się miękkie. W trakcie smażenia 2-3 razy należy posolić i popieprzyć ziemniaki. Kminek i chilli zmieszać z 3-4 łyżkami octu winnego, następnie dodać do ziemniaków na patelni. Smażyć wszystko do momentu lekkiego zarumienienia się ziemniaków.
Wędzony boczek kroimy w bardzo cieniutkie plastry. W naczyniu mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek, posiekany czosnek, łyżkę bułki tartej, zioła prowansalskiej oraz posiekaną natkę pietruszki. Powstałą masą smarujemy plastry boczku, zawijamy i spinamy wykałaczką. ‘Roladki’ pieczemy w rozgrzanym do ok. 200C piekarniku przez 5min.Smażone ziemniaki z boczkiem można podawać z sałatką z pomidorów, papryki.
Przepis nadesłany na konkurs „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” przez Katarzynę Kurpiewską.
Inne mięsa
Finezyjna mozaika gulaszowa
by Milena Białek • • 0 Comments
Składniki: ½ kg wątróbki drobiowej ½ kg biodrówki 5 grubych plastrów świeżego boczku 4 średnie cebule Mąka Vegeta 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Zioła prowansalskie Słodka papryka mielona Pieprz Olej Sposób przyrządzenia: Wątróbkę umyć i podzielić na pojedyncze płaty a następnie płaty te poprzekrawać jeszcze na pół. Dokładnie obtoczyć kawałki w mące i…