Składniki: agrest Marynata: 1 szklanka wody 1 szklanka octu 6% 4 ½ łyżki cukru ½ łyżeczki soli 2 liście laurowe laska cynamonu – do saku Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Agrest oczyścić i umyć, obsączyć. Napełnić agrestem czyste słoje, zalać chłodną marynatą, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Tag: z agrestem
Ciasta
Ciasto agrestowe
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mleka 25 dag mąki 2 łyżki cukru skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli 2 dag drożdży 1 jajko tłuszcz do wysmarowania formy Nadzienie: 1 kg zielonego agrestu 12 dag cukru 2 sucharki 15 dag miękkiego masła 4 jajka 3 łyżki mąki 125 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli…
Dżemy
Dżem z czarnych porzeczek i agrestu
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg czarnych porzeczek 1 kg agrestu 80 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce porzeczki i agrestu oczyścić z szypułek, wypłukać, odsączyć z wody. W dużym rondlu o grubym dnie rozgnieść porzeczki z cukrem, podgrzewać mieszając, a gdy chwilę się pogotuje dodać agrest. Gotować na małym ogniu przez 10 – 12 godzin stale mieszając i…
Sosy
Sos agrestowy do cielęciny
by Kama • • 0 Comments
Składniki: • 25 dag zielonego agrestu • 2 dag masła • 3 dag cukru • szczaw • szczypiorek • sól, pieprz Wykonanie: Agrest wypłukać, dodać masło i dusić pod przykryciem, dolewając po trochu wody, aż powstanie gęsta masa. Przetrzeć, dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Chwilę gotować. Posypać posiekanym szczawiem i szczypiorkiem.
Ciasta
Ciasto agrestowe
by Bahus • • 2 komentarze
Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mleka, 25 dag mąki, 2 łyżki cukru, skórka otarta z jednej cytryny, szczypta soli, 2 dag drożdży, 1 jajko, tłuszcz do wysmarowania formy, Nadzienie: 1 kg zielonego agrestu, 12 dag cukru, 2 sucharki, 15 dag miękkiego masła, 4 jajka, 3 łyżki mąki, 125 ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli.…