Składniki: 2 kg czerwonego agrestu Marynata: 2szkl. wody 1 szkl. octu winnego 2 szkl. cukru 4 ziarna kardamonu Sposób wykonania: Agrest oczyścić i przełożyć do słoików. Następnie wszystkie składniki podane na marynatę wymieszać ze sobą po czym je zagotować. Gorąca marynatą zalać agrest.
Tag: z agrestem
Torty
Tort agrestowy
by Ula Słomińska • • 0 Comments
Ciastka
Babeczki z agrestem
by Dagmara Dobrzańska • • 0 Comments
Składniki: 15 gotowych kruchych babeczek 300 g agrestu 150 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek białego deserowego wina 3 białka Sposób wykonania: Agrest zasypać 100 g cukru i odstawić na bok aby puścił sok, wówczas odcedzić go i dodać do niego wino i ½ szkl. wody, wymieszać i ponownie włożyć owoce agrestu. Postawić na…
Przetwory domowe
Kompot z agrestu Anny
by Anna • • 0 Comments
Składniki: 800 g agrestu ½ szkl. cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: Oczyszczony agrest zalać wodą i zagotować, odstawić do ostygnięcia. Ponownie zagotować i odcedzić. Z wody i cukru przyrządzić syrop i dodać do niego agrest. Całość wymieszać i 2 razy zagotować.
Konfitury
Konfitury z agrestu
by Katarzyna S • • 0 Comments
Składniki: 1 kg zielonego agrestu 1,6 kg cukru wanilia 1 dag kwasku cytrynowego Sposób wykonania: 2 szkl. wody podgrzać z dodatkiem kwasku, wówczas wsypać agrest i po 2-3 min odcedzić a do wody wsypać 1 kg cukru i ugotować syrop. Gorącym syropem zalać owoce i odstawić na noc. Następnego dnia zlać syrop, dodać resztę cukru…