Składniki:
- 1 butelka wina wytrawnego
- 200 g truskawek
- 2-3 łyżki cukru pudru
- lód
Składniki: ½ szklanki soku z cytryny 2 łyżki przyprawy do zup 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 2 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty wymieszać w salaterce. Włożyć mięso i odstawić na 2-3 godziny. Doskonale pasuje do potraw z drobiu i ryb, pieczonych na grillu.
Składniki: 6 szkl. poziomek 1 szkl. białego wytrawnego wina 1-2 goździki 200 g cukru 4 szkl. śmietany biszkopty Sposób wykonania: Do wina dodać goździki oraz cukier i żałość zagotować po czym odstawić do ostygnięcia. Następnie poziomki przetrzeć przez sito i dodać je winnej marynaty. Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać jeszcze śmietanę. Ponownie wymieszać…
Składniki: 1 sprawiona gęś o wadze około 2 kg 4 lekko kwaśne jabłka 3 łyżki czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki posiekanego zielonego szczypioru 2 ząbki czosnku 1 łyżka mielonego imbiru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jedno jabłko obrać, utrzeć na drobnej tarce. W misce wymieszać tarte jabłko, wino, sos sojowy, obrane i…
Składniki: 50 dkg filetów z dorsza 4 czerwone papryki 1 cebula 2 łyżki białego wytrawnego wina ¾ szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól, pieprz zielenina (koperek, pietruszka) mąka Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać masło, dodać paprykę, sól, pieprz, chwilę smażyć mieszając, podlać bulionem, dusić powoli aż powstałe sos się…