Składniki: 20 ml białego Cuba Rum 20 ml Coitreau 80 ml wytrawnego wina 20 ml soku z cytrynu 80 ml schłodzonego szampana 6 kostek lodu Sposób wykonania: Wszystkie składniki wymieszać w shakerze razem z pokruszonym lodem (oprócz szampana). Następnie przelać do szklanki i uzupełnić szampanem.
Tag: wytrawne wino
Wołowina
Wołowina na ostro
by Marcelina Kępa • • 0 Comments
Składniki: 800 g wołowiny bez kości 1 cebula 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka pasty pomidorowej 2 łyżki smalcu 1 ząbek czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanym smalcu, wówczas dodać mięso pokrojone w paseczki. Całość podsmażyć i zalać winem, dodać jeszcze posiekany czosnek oraz sól i pieprz do…
Zupy
Staropolska polewka winna
by Sylwia Marek • • 0 Comments
Składniki: 800 ml czerwonego wytrawnego wina 600 ml przegotowanej wody 10 dag cukru 2-3 goździki kawałek cynamonu 1 pomarańcza 2 cytryny Sposób wykonania; Wino połączyć z wodą, dodać cynamon, goździki oraz cukrem. Następnie pomarańczę i cytrynę obrać ze skórki, pokroić je w palestr i wrzucić do zupy. Doprowadzić do zagotowania po czym przestudzić i włożyć…
Koktaile
Koktajl miętowy
by Krystyna Tomczak • • 0 Comments
Składniki: 1 l jasnego piwa 1 butelka wytrawnego piwa 100 ml miętówki Sposób wykonania:Piwo razem z winem i miętówką zmiksować ze sobą.Następnie ochłodzić.Można podawać z tostami.
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: wywar z kości 1,25 litra cebula 1/2 kg sól do smaku pieprz do smaku masło 2 łyżki wytrawne wino 1 kieliszek Sposób przyrządzenia: Cebulkę należy obrać z łupinek i bardzo drobno posiekać. Na patelni należy rozpuścić masło i zarumienić na nim cebulkę, gdy już będzie złota należy przełożyć ją do wrzącego wywaru i całość…