Składniki: 1 kg flaków 2 marchewki 1 mały seler 2 cebule 80 g masła 2 szkl rosołu 2 szkl białego wytrawnego wina 1 kieliszek brandy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Flaki dokładnie oczyścić po czym zalać je winem oraz rosołem. Wrzucić obrane warzywa, przyprawy oraz zieleninę.…
Tag: wołowina
Listy
Polędwica wołowa z grzybowym puree
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 800 g polędwicy wołowej 10 g masła 10 g smalcu 100 g puree z grzybów 0,4 l sosu grzybowego 3 bułeczki sól pieprz olej Sposób wykonania: Polędwicę pokroić na plastry, które oprószyć pieprzem i posmarować olejem. Wstawić do lodówki na 2 dni. Po tym czasie smażyć mięso na rozgrzanym smalcu wymieszanym z masłem. Następnie…
Listy
Polędwica wołowa duszona z czosnkiem
by Arleta • • 0 Comments
Listy
Bogracz wołowy Anieli
by Aniela • • 0 Comments
Składniki: 700 g wołowiny bez kości 1 cebula 50 g smalcu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 zielone papryki 1 pomidor 800 g ziemniaków sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym smalcu po czym zdjąć patelnie z ognia i dodać paprykę. Dokładnie wymieszać i ponownie postawić na ogniu, wówczas dodać mięso pokrojone…
Listy
Szybkie aromatyczne zrazy wołowe
by Kasia • • 0 Comments
Składniki: 80 dkg udźca wołowego 2 kiszone ogórki 9 plastrów szynki musztarda masło 1 szklanka bulionu wołowego 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 9 plastrów, każdy delikatnie rozbić, oprószyć pieprzem. Każdy plaster posmarować musztardą, na każdym położyć plaster szynki i ćwiartkę ogórka. Plastry zwinąć i spiąć wykałaczkami,…