Składniki: 70 dag rostbefu 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta cynamonu kilka ziarenek kolendry kilka goździków 2 cebule 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 puszka pomidorów szczypta pieprzu 1 łyżeczka soli Sposób wykonania; Mięso pokroić w kostek po czym obsmażyć go na rozgrzanym tłuszczu, wówczas mięso wyjąć a…
Tag: wołowina
Listy
Wołowe zrazy faszerowane
by Janusz Brzozowski • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg zrazówki 20 dag wędzonego boczku 3 jajka 2 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki majeranku 2 łyżki masła 1 szkl bulionu warzywnego sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na zrazy, które rozbić tłuczkiem. Następnie pozostałe okrawki oraz boczek zmielić w maszynce po czym wbić do niego jajka…
Listy
Befsztyki zapiekane
by Tomek Orłowski • • 0 Comments
Składniki: 40 dag mielonej wołowiny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ketchupu 4 jajka 2 łyżki startego żółtego sera tłuszcz do smażenia 1 łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Do mięsa mielonego dodać ketchup, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wyrobić. Następnie z powstałej masy formować małe okrągłe kotlety, które usmażyć…
Listy
Gulasz z flaków wołowych Janka
by Janek Mazurkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg flaczków 100 g tłuszczu 2 cebule 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka pasty pomidorowej 2 ząbki czosnku majeranek kminek 1 łyżeczka mąki 2 listki selera 2 zielone papryki 2 pomidory sól pieprz Sposób wykonania: Flaki dokładnie wypłukać po czym gotować około 30 minut. Po tym czasie ponownie wyplukać i pokroić…
Listy
Pieczeń wołowa inaczej
by Ewelina Nowacka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa wołowego ½ litra kwasu chlebowego 1 marchew 1 cebula ½ selera 1 pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Sposób wykonania: Mięso dokładnie oczyścić po czym natrzeć majerankiem, natką pietruszki oraz oprószyć solą i pieprzem. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki, którymi obłożyć mięso. Całość…