Składniki:
- 1 kg flaczków
- 100 g tłuszczu
- 2 cebule
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka pasty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- kminek
- 1 łyżeczka mąki
- 2 listki selera
- 2 zielone papryki
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Flaki dokładnie wypłukać po czym gotować około 30 minut.
Po tym czasie ponownie wyplukać i pokroić na paski.
Następnie na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę po czym dodać do niej posiekany czosnek, pastę pomidorową, paprykę w proszku, tymianek oraz kminek.
Całość dokładnie wymieszać, trzymając jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
Następnie dodać flaki i zalać wodą.
Doprawić jeszcze solą i trzymać na ogniu około 3 godzin.
Po tym czasie doda mąkę wymieszaną z odrobiną wody oraz wrzucić posiekane liście selera, pokrojone papryki praz pomidory.
Całość wymieszać i gotować ostanie 15 minut.