Składniki:
- ½ kg makaronu spaghetti
- 1 ½ kg małży w muszlach (mule)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- ½ szklanki białego wina
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- sól, pieprz do smaku
Składniki: 3 suszone grzyby 30 dkg polędwicy 1 cebula 2 łyżki oleju bulion grzybowy / kostka/ łyżka mąki rozmaryn sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Grzyby zalać szklanką zimnej wody. Moczyć godzinę, gotować około 20 minut, pokroić w paseczki, wrzucić do wody w której się gotowały, dodać kostkę bulionową i mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej…
Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dkg białego sera 2 łyżki masła 10 dkg startego sera parmezanu 8 listków szałwii 2 żółtka 10 łyżek mąki sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, ugotować odcedzić, wystudzić i przepuścić przez maszynkę razem z białym serem. Dodać mąkę i 3/4 startego parmezanu, żółtka, sól i pieprz do…
Składniki: szklanka makaronu wstążki 1 duży pomidor ½ małej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ puszki groszku konserwowego 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej bazylii łyżka tartego parmezanu Sposób przyrządzenia: Warzywa oczyścić, opłukać. Cebulę i cukinię obrać, pokroić w kostkę. Pomidor umyć, pokroić w niewielkie cząstki, groszek osączyć…