Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti z małżami Iwony

Składniki:

  • ½ kg makaronu spaghetti
  • 1 ½ kg małży  w muszlach (mule)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Ugotować makaron al dente, osączyć i trzymać w cieple. Sprawić  małże, usunąć i wyrzucić wąsy, wymyć i odstawić. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, dodać posiekany czosnek, przesmażyć na małym ogniu około 30 sekund. Dodać wino i małże. Gotować  w muszlach na małym ogniu przez 5 minut, wyrzucić te które się nie otworzyły. Wlać na patelnię śmietanę i wrzucić bazylię. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu 2 minuty. Polać spaghetti sosem z małżami.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *