Składniki:
- ½ kg makaronu spaghetti
- 1 ½ kg małży w muszlach (mule)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- ½ szklanki białego wina
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ugotować makaron al dente, osączyć i trzymać w cieple. Sprawić małże, usunąć i wyrzucić wąsy, wymyć i odstawić. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, dodać posiekany czosnek, przesmażyć na małym ogniu około 30 sekund. Dodać wino i małże. Gotować w muszlach na małym ogniu przez 5 minut, wyrzucić te które się nie otworzyły. Wlać na patelnię śmietanę i wrzucić bazylię. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu 2 minuty. Polać spaghetti sosem z małżami.