Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 15 dkg szynki
- 30 dkg groszku
- 1 puszka pomidorów
- oregano, bazylia
- sól, pieprz do smaku
- 40 dkg makaronu spaghetti
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- szczypta cukru
- 25 dkg żółtego sera Gouda
Sposób przyrządzenia:
Czosnek i cebulę zeszklić na oleju. Szynkę pokroić na małe kawałeczki, dodać do cebuli, po chwili dodać groszek konserwowy, pomidory z puszki, oregano i bazylię, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić przez chwilę, aż warzywa zmiękną. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Do warzyw dodać kremówkę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Makaron odcedzić, podzielić na cztery porcje, polać dużą ilością sosu i posypać startym żółtym serem.