Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 20 dkg białego sera
- 2 łyżki masła
- 10 dkg startego sera parmezanu
- 8 listków szałwii
- 2 żółtka
- 10 łyżek mąki
- sól, biały pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, ugotować odcedzić, wystudzić i przepuścić przez maszynkę razem z białym serem. Dodać mąkę i 3/4 startego parmezanu, żółtka, sól i pieprz do smaku, wyrobić jednolitą masę. Z ciasta uformować wałeczek grubości palca i pociąć na kluski o dł 2-3 cm. Na kluseczkach odcisnąć widelcem rowki. Kluseczki wrzucać na gorącą osoloną wodę, gotować około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię, wyjąć łyżką cedzakową. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekane listki szałwii. Kluseczki podawać polane masłem i posypane resztą parmezanu.