Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Włoskie kopytka Gnocchi

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dkg białego sera
  • 2 łyżki  masła
  • 10 dkg startego sera parmezanu
  • 8 listków szałwii
  • 2 żółtka
  • 10 łyżek mąki
  • sól, biały pieprz do smaku



    Sposób przyrządzenia:

    Ziemniaki umyć, ugotować odcedzić, wystudzić i przepuścić  przez maszynkę  razem z białym serem. Dodać mąkę  i 3/4  startego  parmezanu, żółtka, sól i pieprz do smaku, wyrobić  jednolitą masę. Z ciasta uformować wałeczek grubości palca i pociąć na kluski o dł 2-3 cm. Na kluseczkach odcisnąć widelcem rowki. Kluseczki wrzucać na gorącą osoloną wodę, gotować około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię, wyjąć łyżką cedzakową. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekane listki szałwii. Kluseczki podawać polane masłem i posypane resztą parmezanu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *