Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wiśnie

Kruche ciasto z wiśniami

Składniki:
Ciasto:

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki oleju
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanka cukru
  • 3 łyżki śmietany

Wkładka:

  • 2 słoiki przesmażonych z cukrem wiśni.

Kruszonka:

  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/5 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki cukru lub 2 łyżeczki wiórków kokosowych

Konfitura wiśniowa

Składniki: 2 kg wiśni 2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć do szklanego naczynia i zasypać cukrem. Przykryć gazą i odstawić na 2 dni. Zlać sok/można go zapasteryzować/, a owoce zesmażać. Gdy się zeszklą napełnić słoiczki i zamknąć. Pasteryzować 20 minut i pozostawić na pokrywkach. Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i…

Likier wiśniowy Marzeny

Składniki:1 kg. wiśni z pestkami1 kg. cukru1/4 litra spirytusu Sposób przyrządzenia:Wiśnie wsypane do słoja  zalać spirytusem  i odstawić na 5 dni. Często potrząsać. Następnie zlać spirytus do butelki , a wiśnie zasypać  cukrem i odstawić do czasu, aż cukier się zupełnie rozpuści i zrobi się sok wiśniowy. Po ok. 3 tygodniach połączyć syrop wiśniowy ze…

Nalewka czereśniowa na rumie

Składniki: 2 kg dojrzałych czerwonych czereśni  0,5 kg cukru 2 szklanki  rumu 2 szklanki wódki 1 laska wanilii 8-10 goździków 1 ziarno kardamonu Sposób przyrządzenia: Czereśnie przebrać, bezwzględnie odrzucić nadpsute, pokryte pleśnią itp. Dojrzałe owoce czereśni umyć, osączyć i wydrylować. Włożyć do słoja, dodać cukier, przyprawy i zalać rumem wymieszanym z wódką.  Macerować w chłodnym,…