Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki tortowej
- 1/2 kostki margaryny
- 3 łyżki oleju
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanka cukru
- 3 łyżki śmietany
Wkładka:
- 2 słoiki przesmażonych z cukrem wiśni.
Kruszonka:
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1/5 kostki margaryny
- 1/4 szklanki cukru lub 2 łyżeczki wiórków kokosowych
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: Margarynę rozpuścić, wymieszać z margaryną wszystkie składniki ciasta, na końcu dodając mąkę. 2/3 ciasta wyłożyć na natłuszczoną dużą blachę, położyć odsączone wiśnie, przykryć 1/3 ciasta i posypać kruszonką. Piec w 180-190 stopni C.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Aneta Kurdybalska