Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 15 dag mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem:
- 2 opakowania kremu do tortów w proszku (waniliowe, śmietankowe lub cytrynowe)
- 600 ml zimnego mleka.
Dekoracja:
- 250 ml śmietany kremówki
- cukier waniliowy
- 2 łyżki posiekanych pistacji.
Dodatkowo:
- 2 puszki brzoskwiń
Sposób przyrządzenia:
Biszkopt: żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, biała ubić na pianę. Połączyć masę żółtkową z mąkami i na końcu delikatnie wymieszać z pianą. Wyłożyć na tortownicę. Piec około 25-30 min w 180 stopni C. Po upieczeniu i wystudzeniu (najlepiej na drugi dzień) przekroić biszkopt na 3 krążki.
Krem: Mleko ubić z kremami w proszku wg wskazówek na opakowaniu. Brzoskwinie osączyć z soku, połowę pokroić w drobną kostkę. Kostki owoców wrzucić do kremu, wymieszać. Krem wstawić do lodówki na 10 minut.
Biszkopty nasączyć syropem z brzoskwiń lub zmieszanym z wódką. Kremem przełożyć krążki ciasta. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, posmarować wierzch i boki ciasta. Jedną brzoskwinię pokroić a plasterki, ułożyć na bokach tortu, resztą owoców ozdobić wierzch. Całość posypać pistacjami. Schłodzić przed podaniem ok. 3 godziny.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Aneta Kurdybalska