Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wiśnie

Zupa owocowa Marzeny

Składniki: 50 dag. wiśni 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 opakowania makaronu świderki szczypta soli 2 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Wiśnie umyć, usunąć pestki. W garnku zagotować 1 i 1/2 litra wody i wsypać cukier. Do wrzątku włożyć przygotowane owoce i gotować 15 minut na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego soku wiśniowego. Połączyć…

Śledzie z wiśniami i granatem

Składniki: 50 dkg solonych filetów ze śledzi Dressing: 1 granat 15 dkg wiśni bez pestek – opcjonalnie sok z 1 cytryny 1 łyżeczka utartego imbiru ½ łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy kolorowy pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka, pokroić w poprzek na 2 cm kawałki. Owoc granatu przekroić na połowę,…

Ratafia staropolska

Składniki: 4 l spirytusu 1,6 litra źródlanej wody 2 kg cukru 25 dkg truskawek 25 dkg pozbawionych pestek wiśni 25 dkg malin leśnych 25 dkg jeżyn leśnych 25 dkg poziomek leśnych 25 dkg pozbawionych pestek śliw węgierek 25 dkg nie obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek 25 dkg nie obranych pozbawionych gniazd nasiennych gruszek…

Przepyszny deser pomarańczowo wiśniowy

Składniki:4 pomarańcze½ szklanki wiśni1/3 szklanki cukru1 łyżka żelatynybita śmietanalistki mięty Sposób przyrządzenia:Pomarańcze dokładnie wyszorować pod bieżącą ciepła wodą, wysuszyć, przekroić na połowę. Za pomocą łyżki, uważnie aby nie uszkodzić skórki wydrążyć z połówek miąższ, a następnie białą włókninie. Miąższ obrać z błon, usunąć pestki, posiekać nożem. Wiśnie po usunięciu pestek posiekać podobnie jak miąższ pomarańczy.…

Sos wiśniowy

Składniki: 50 dkg wiśni bez pestek 4 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka octu balsamicznego 3 dkg brązowego cukru Sposób wykonania: Wiśnie, ocet i cukier zmiksować dokładnie. Znakomicie smakuje z deserami, mięsem itp. Smacznego.