Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie z wiśniami i granatem

Składniki:

  • 50 dkg solonych filetów ze śledzi

Dressing:

  • 1 granat
  • 15 dkg wiśni bez pestek – opcjonalnie
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • kolorowy pieprz, sól


Sposób przyrządzenia:

Śledzie wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka, pokroić w poprzek na 2 cm kawałki. Owoc granatu przekroić na połowę, za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Miąższ granatów, wiśnie, tarty imbir, sól, pieprz sok z cytryny i oliwę dokładnie wymieszać i tak przygotowanym dressingiem polać śledzie. Odstawić na 2 godziny do lodówki, kilkakrotnie mieszając.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *