Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wiórki kokosowe

Ciasteczka owsiane orzechowo kokosowe

Składniki20dkg margaryny ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 jajka2 szklanki płatków owsianych1 szklanka wiórków kokosowych duża garść wyłuskanych orzechów włoskich potłuczonych na drobno 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowy Sposób przyrządzenia:Składniki wrzucić do miski, zagnieść na jednolitą masę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać ciasteczka łyżeczką od herbaty robiąc nieregularne placuszki. Piec…

Tort Rafaello Anety

Składniki:
Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu.

Krem:

  • Krem do tortów o smaku śmietankowym lub waniliowym
  • 300 ml mleka
  • 1 op. wiórków kokosowych 75g,
  • 1 op. 75g płatków migdałowych lub mielonych migdałów (1 łyżkę migdałów odłożyć do posypki)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • aromat do ciasta migdałowy i kokosowy – opcjonalnie

Posypka:

  • 1/2 op. 75g wiórków czekoladowych
  • Dodatkowo alkohol do nasączenia biszkoptu lub dowolny poncz (ja użyłam advocata rozcieńczonego pół na pół z wodą)

Kokos Ananasowy

Składniki na biszkopt: 5 jaj niepełna jedna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia: Białka ubić na sztywno z cukrem, potem dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać wylać na wyłożoną papierem blachę i upiec ciasto. Ciasto kokosowe: 20 dkg wiórków kokosowych 20 dkg…

Rafaello deser bez pieczenia

Składniki:3 szklanki mleka3 łyżki mąki pszennej (troszkę mniej)3 łyżki mąki ziemniaczanej (troszkę mniej)3 żółtka2 cukry waniliowe3 paczki krakersów(duże)najlepiej bez soli2 paczki wiórków kokosowych11/4 kostki masła lub masła roślinnego Sposób przyrządzenia:2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W 1szklance mleka zimnego wymieszać mąki, żółtka, cukier waniliowy. Wlać do gotującego mleka, ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć i…

Halibut z kokosem i imbirem

Składniki: 80 dag. halibuta/4 kawałki/ 10 dag. wiórków kokosowych ząbek czosnku 2 limonki 1 papryka chilli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka brązowego cukru 4 plasterki masła kawałek imbiru kolendra do przybrania Sposób przyrządzenia: Rybę posolić. Wycisnąć sok z limonek. Chilli i czosnek drobno posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Zmieszać wiórki kokosowe z cukrem, kminkiem,…