Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wiórki kokosowe

Filety z kurczaka w kokosowej panierce

Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajo albo 2 białka 50 gram wiórek kokosowych 2 łyżki mąki sól pieprz przyprawa do kurczaka olej do smażenia  Sposób wykonania: Filety umyć, przekroić płasko na pół, lekko rozbić tłuczkiem, posolić, posypać pieprzem i przyprawą. Jaja (lub same białka, wtedy kotlety będą bardziej białe) roztrzepać. Kotlety obtaczać kolejno w…

Kokosanki

Składniki:
Masa kokosowa:
50 dag wiórków kokosowych Bakalland
3/4 szklanki cukru
1/3 kostki masła
5 łyżek mleka
piana ubita z 3 białek
kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego
można też dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny/pomarańczy

Sposób przyrządzenia:
Wiórki namoczyć w mleku. W garnuszku rozpuścić masło, cukier. Połączyć wiórki z masłem i cukrem, chwilę gotować na małym ogniu stale mieszając, potem ostudzić. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ubić pianę z białek, dodać do masy kokosowej, jeśli masa będzie za rzadka dodać wiórek. Kokosanki nakładać łyżką na blachę posmarowaną masłem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, do momentu aż będą rumiane (ok 30 min)
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez Dorota Rolicz

likier kokosowy Eweliny

Składniki:• wiórki kokosowe 20 dkg• spirytus 250 ml• mleko skondensowane słodkie 1 puszka• mleko skondensowane niesłodkie 1 puszka Sposób przyrządzenia: Wiórki zalać spirytusem w słoiku i zostawić na 5 dni. Następnie przecedzić i dobrze odcisnąć. Dodać spirytus kokosowy do obu rodzajów mleka, wymieszać i dobrze schłodzić. Gdy likier jest za mocny można podawać rozrobione mlekiem…

Rogaliki w budyniem

Składniki: ciasto drożdżowe 2 budynie śmietankowe na ½ litra mleka litr mleka woda cukier wiórki kokosowe Sposób przyrządzenia: Dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy i tniemy na trójkąty. Ugotowany i schłodzony budyń nakładamy na nie łyżeczką i rolujemy. Pieczemy w piekarniku, aż wyrosną i zrobią się brązowe. Jeszcze ciepłe rogaliki maczamy  lukrze zrobionym z wody i…