Składniki: 50 ml koniaku 0,75 l białego wytrawnego wina kilka goździków 10 dag liści bazylii Sposób wykonania: Opłukaną bazylię przełożyć do słoja. Dodać do niej goździki i zalać całość winem oraz koniakiem. Odstawić na dwa tygodnie pamiętając aby przynajmniej raz dziennie poruszać słojem. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewkę można również doprawić…
Tag: wino
Porady i Ciekawostki
Nalewka arcydzięgielówka
by Marcin Liszewski • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl cukru 1 szkl koniaku 1 butelka białego wytrawnego wina 2 g nasion anyżu 6 dag korzenia arcydzięgiela Sposób wykonania: Korzeń arcydzięgiela dokładnie oczyścić po czym go pokroić i przełożyć do słoja. Dodać do niego jeszcze nasiona anyżu. Następnie zasypać całość cukrem i zalać alkoholem. Szczelnie zakręcić i odstawić na 2 tygodnie. Każdego…
Porady i Ciekawostki
Eskalopki cielęce z ziołami
by Anna Tokarczyk • • 0 Comments
Składniki: 40 dag cielęciny zadniej 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki mąki ½ szkl białego wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz gałązki rozmarynu plasterki cytryny Sposób wykonania: Mięso pokroić w poprzek na cienkie plasterki, które oprószyć solą, pieprzem oraz obtoczyć w mące. Obsmażyć go na rozgrzanym maśle z…
Porady i Ciekawostki
Cebula w marynacie z wina
by Klaudia Niedbała • • 0 Comments
Składniki: 1 kg szalotek ½ l białego wytrawnego wina 1 szkl 6 % octu 1 strączek papryczki chili kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki cukru 1 ½ łyżeczki soli Sposób wykonania: Do rondla wlać szklankę wody i dodać łyżkę soli, zagotować. Następnie…
Porady i Ciekawostki
Gruszki chińskie w syropie z czerwonego wina
by Konrad Jarecki • • 0 Comments
Składniki: 4 gruszki chińskie 2 szklanki czerwonego wina 2 szklanki wody 20 dkg cukru szczypta cynamonu mielonego 2 goździki Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Obrane owoce umieścić w odpowiednio dużym rondlu, dodać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut kilkakrotnie obracając gruszki. Miękkie gruszki wyłożyć na salaterki deserowe. Wywar nadal gotować…