Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cebula w marynacie z wina

Składniki:

  • 1 kg szalotek
  • ½ l białego wytrawnego wina
  • 1 szkl 6 % octu
  • 1 strączek papryczki chili
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli

Sposób wykonania:
Do rondla wlać szklankę wody i dodać łyżkę soli, zagotować.
Następnie gorącą zalać obrane szalotki i odstawić całość na całą noc.
Następnego dnia do wina dodać ocet winny, cukier oraz sól.
Doprowadzić do wrzenia i gotować około 3 minuty.
W miedzy czasie cebulki odsączyć z osolonej wody i przełożyć do wyparzonych słoików, przekładając je przyprawami.
Na koniec zalać je gorącą zalewą.
Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *