Składniki:
- 1 kg szalotek
- ½ l białego wytrawnego wina
- 1 szkl 6 % octu
- 1 strączek papryczki chili
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 łyżki cukru
- 1 ½ łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Do rondla wlać szklankę wody i dodać łyżkę soli, zagotować.
Następnie gorącą zalać obrane szalotki i odstawić całość na całą noc.
Następnego dnia do wina dodać ocet winny, cukier oraz sól.
Doprowadzić do wrzenia i gotować około 3 minuty.
W miedzy czasie cebulki odsączyć z osolonej wody i przełożyć do wyparzonych słoików, przekładając je przyprawami.
Na koniec zalać je gorącą zalewą.
Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry.