Składniki:
- 2 dzwonka łososia
- 3 łyżki oleju
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- kolorowy pieprz w ziarenkach
- 2 szklanki białego wina
- ½ łyżeczki szafranu
- 1,4 dkg żelatyny
- suszona pietruszka, bazylia, oregano
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Składniki: 1 kg flaków 2 marchewki 1 mały seler 2 cebule 80 g masła 2 szkl rosołu 2 szkl białego wytrawnego wina 1 kieliszek brandy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Flaki dokładnie oczyścić po czym zalać je winem oraz rosołem. Wrzucić obrane warzywa, przyprawy oraz zieleninę.…
Składniki: 1,5 kg świeżych langustynek 0,25 szkl oliwy 200 g pomidorów 5 ząbków czosnku 20 g bułki tartej 1 szkl białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Langustynki wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć około 3 minut. Po tym czasie dodać posiekaną natkę pietruszki oraz czosnek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem…
Składniki: 800 g poziomek 300 g cukru pudru 2 szkl białego wytrawnego wina 1 szkl słodkiej śmietanki Sposób wykonania: Poziomki podzielić na dwie części. Jedna przetrzeć przez sito a druga posypać polową cukru i odstawić. Do przetartej części wlać wino i wsypać resztę cukru. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać drugą część poziomek. Ponownie wymieszać…