Składniki: 10 ząbków czosnku 10 goździków 2 listki laurowe ½ łyżeczki cukru ½ l białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Ząbki czosnku obrać po czym w każdy wbić po jednym goździku. Następnie przełożyć je do rondelka i zalać je winem. Dodać jeszcze listki laurowe oraz cukier. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż połowa…
Tag: wino
Listy
Feta z ziołami i miodem
by Agata • • 0 Comments
Listy
Fondue z wytrawnym winem
by Mirosława • • 0 Comments
Składniki: 30 dag trzech rodzajów żółtego sera 1 szkl białego wytrawnego wina 1 bagietka Sposób wykonania: Sery pokroić na małe kawałki, które zalać winem i podgrzać na małym ogniu. Od razu podawać razem z bagietka pokrojoną na małe kawałki, które zanurzać w naczyniu z winem i serem.
Listy
Sos śmietanowo-cebulowy
by Sylwia • • 0 Comments
Składniki: 2 cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka jasnego miodu 4 łyżki śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka, doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym dodać miód. Dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu przez kilka…
Listy
Sos miodowy z rozmarynem
by Sylwia • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl miodu ¼ szkl wody 1 łyżka posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka czerwonego wina Sposób wykonania: Do rondelka wlać wodę, dodać miód, rozmaryn oraz czerwone wino. Gotować na małym ogniu, stale mieszając. Po kilkunastu minutach zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Idealnie pasuje do serowych przekąsek.