Składniki: 1 kg muli 1 butelka białego wytrawnego wina ½ l bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 cebula 1//2 łyżeczki oregano sól pieprz cukier Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać bulion oraz wino i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość podgrzać po czym dodać zioła oraz dokładnie oczyszczone mule. Trzymać…
Tag: wino
Listy
Jajka w czarnej zalewie
by Matylda Banaś • • 0 Comments
Składniki: 8 jajek 1 szkl czerwonego wina 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminku Ząbek czosnku ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki tymianku ½ szkl sosu sojowego łyżka czarnej herbaty liściastej szczypta zmielonych goździków szczypta zmielonej gałki muszkatołowej szczypta cynamonu pieprz Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po…
Listy
Sos myśliwski Asi
by Asia Pietrzyk • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl bulionu warzywnego 1 kieliszek czerwonego wina kilka suszonych grzybów 2 plastry wędzonej szynki kilka plasterków suchej kiełbasy 1 cebula 2 ogórki konserwowe 2 łyżki ketchupu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki szczypta mielonej papryki ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 listek laurowy sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na…
Listy
Wątróbki drobiowe w wytrawnym winie
by Mateusz Cichocki • • 0 Comments
Składniki: ½ kg wątróbek 1 szkl białego wytrawnego wina 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta białego mielonego pieprzu 1 cebula 2 winne jabłka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól Sposób wykonania; Do wina dodać zioła prowansalskie, wymieszać i zalać nim wątróbki. Odstawić na kilka godzin. Następnie na rozgrzanym oleju usmażyć pokrojoną w…
Listy
Kuropatwa z pomidorami
by Ewa Stachowiak • • 0 Comments
Składniki: 1 kuropatwa 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy ½ szkl białego wytrawnego wina 4 pomidory ½ łyżeczki ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwę oprószyć solą po czym obsmażyć ją na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z dodatkiem pokrojone cebuli, czosnku i listka laurowego. Następnie wlać ½…